Psihoterapia cognitiv comportamentala

Psihoterapia cognitiv comportamentală (TCC sau CBT)

Aceasta este o forma de terapie în care accentul se pune pe relatia dintre trairile noastre constiente și comportamente, venind cu explicatia ca modul in care gandim ne poate afecta cum ne simtim si cum ne comportam. Daca schimbam una dintre acestea, le putem modifica si pe celelalte.
De exemplu daca interpretam o situatie intr-un mod negativ, emotiile s-ar putea sa fie si ele intr-o nota negativa, iar comportamentul va fi adaptat acestor ganduri si emotii.

Terapia cognitiv-comportamentala imbina doua tipuri de terapie:
– terapie cognitiva, care studiaza lucrurile pe care le gandesti – terapie comportamentala, care studiaza lucrurile pe care le faci.

Psihoterapia cognitiv comportamentala este eficienta în urmatoarele probleme: – anxietate – atacuri de panica – stres – tulburari ale somnului – depresie – depresie post partum – fobii – dependente (jocuri, alcool, droguri) – probleme alimentare – tulburare obsesiv-compulsiva (TOC)
– tulburare de stres post-traumatic (PTSD) – tulburare bipolara – tulburare schizoafectiva – schizofrenie – psihoza – autoagresiune Terapia cognitiv comportamentala ne ajuta sa identificam și sa schimbam modele de gandire si comportament care sunt daunatoare, disfunctionale, inlocuindu-le cu ganduri si comportamente adaptative.
In felul acesta ne putem concentra mai bine asupra problemelor actuale pentru a le gasi cele mai bune solutii și de multe ori asta implica schimbari fundamentale în tiparele de comportament si dezvoltarea unor noi abilitati de rezolvare a problemelor.

Citește și despre:

Psihologia clinica

Apasă aici!

Citește și despre:

Psihooncologia

Apasă aici!

Citește și despre:

Consilier dezvoltare personala

Apasă aici!

Citește și despre:

Psihoterapia Online

Apasă aici!

Cea mai buna investiție pe care o poți face este in tine însăți!